Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

A Nemzet Fiatal Tehetsége cím negyedszerre

Szijártó János / Napló

BADACSONYÖRS 2015, 2017 és 2019 után 2021-ben is elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjat és képzőművészeti elismerést a huszonkét esztendős Vollein Ferenc. Az ifjú festő korosztálya a legmagasabb szintű művészeti díját vehette át a közelmúltban.

Idén májusban Badacsonyörsön nyílt meg Vollein Ferenc állandó Kortárs Képzőművészeti Galériája, elsőként a naiv stílusú magyarországi képzőművészet 100 éves történetében Fotó: Szijártó János

Amint arról lapunkat tájékoztatta, a döntés egy szigorú és dokumentálandó feltételrendszer alapján született meg, amelynél figyelembe vették az elmúlt három év hazai és nemzetközi képzőművészeti elismeréseit, valamint az egyéni és csoportos tárlatokat, a fiatal alkotó szakmai életútjának legújabb eredményeit. November 8-án, Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában nyitották meg Színek az égből címmel, Vollein Ferenc ötvenegyedik önálló tárlatát, ahol immár a negyedik képzőművészeti kiadványát is bemutatták. Előtte a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékmúzeumban járt, ahol két festményét (Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza portréi) helyezték el véglegesen.
Az előtte lévő hónapok sem teltel eseménytelenül, májusban Kortárs Képzőművészeti Galériát nyitott Badacsonyörsön, júniusban egy zalaegerszegi kiállítás következett az Olaj-és Gázipari Múzeum Galériájában, összekötve a Múzeuok Éjszakája rendezvény-sorozattal, majd augusztusban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségének jegyében Keszthelyen, a Kis Szent Teréz Kármelita Bazilika Kerengő Galériájában mutathatta be mintegy harminc alkotását. Hozzátette, hogy Ábrahámhegyen 2023-ban, a Veszprém-Balaton EKF részeként, fél éves tárlata nyílilk a Bernáth Aurél Galériában a balatoni mondákat és legendákat feldolgozó festményeiből. Erre különösen büszke, hiszen a magyar képzőművészet történetében ő rendelkezik a legteljesebb, mintegy 35 festményből álló tematikus sorozattal ebben a témakörben. Alkotásai fellelhetőek számos köz-és magángyűjteményben, így például Budapesten a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményben, dr. Nagy Krisztián magángyűjteményében, Toldi Miklós magángyűjteményében Tokajon, Balatonfüreden, a Vaszary Villa és Galéria gyűjteményében, Japánban a Toyamai Gyermekművészeti Múzeum Képtárában, Genfben a Bayer-Unep Székházban, Rómában, a Vatikáni Múzeum és Képtár pápai magángyűjteményében, Zalaegerszegen, a Göcsej Múzeumban és a Deák Ferenc Megyei Könyvtár gyűjteményében. Két alkotása – Szent István és Szent Imre portréi – Aszófőn, a Szent László Római Katolikus Plébániatemplom főbejáratának szemközti oldalhajóin kaptak végleges helyet 2018-ban.