Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Vidám szüreti szomszédolás

Szijártó János – NAPLÓ

MINDSZENTKÁLLA-SZENTBÉKKÁLLA Igazi kellemes nyári idő kísérte a két település közös szüreti felvonulását és mulatságát szombaton.

Kora délután Mindszentkállán a Templom-téren gyülekeztek a résztvevők, ahol a két polgármester, Csombó Zoltán (Mindszentkálla) és Sárvári Csaba (Szentbékkálla) mondott ünnepi köszöntőt. Mindketten a két település közötti régi jó kapcsolatról, a barátságról, valamint az együtt tartott szüreti mulatság immár két évtizedes hagyományról ejtettek szót. Csombó Zoltán arról is szólt, hogy a pandémia után öröm ismét együtt lenni, s tovább éltetni ezt a szép őszi rendezvényt. Sárvári Csaba külön kiemelte, hogy érdemes lenne további közös pontokat keresni, esetleg azok után a múltban kutatni, hiszen a hagyományok őrzése mára felértékelődött, nem beszélve arról, hogy ezek mind remek alkalmak lehetnek az együttlétre, a közösségi élet felpezsdítésére.

A beszédek után az összetartozás jelképeként a két polgármester egy-egy helyben termelt palack bort ajándékozott a másiknak, majd Czár Péter plébános megáldotta a szőlőharangot, s ezzel együtt az idei termést is.
Aztán a kisbíró vezetésével megindult a vidám és mindenek felett zajos menet, a szőlőharanggal, a bírói párral, a jelmezesekkel, lovasokkal, traktorosokkal, sok-sok érdeklődővel.

A megállóknál a Tűzrózsák táncegyüttes, Rupa Ilona és Magyarhang zenekar adott alkalomhoz illő vérpezsdítő műsort, ami remekül egészítette ki az ugyanilyen hatással bíró finom borokat. A kissé megfáradt, ám a hangulat tekintetében mit sem változó felvonulókat este a szentbékkállai kultúrházban bográcsgulyással várták, ahol Gál Csabesz és zenekara biztosította a remek zenei hátteret.