Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Óvodai játékfejlesztés ötmillióból

Szijártó János

Nemesgulács – A Napsugár Óvoda pályázati támogatással új udvari játékeszközökhöz jutott az idén. A mintegy ötmilliós fejlesztést Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Tompos László polgármester adta át a gyerekeknek a napokban.

Tompos László polgármester és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő vágta át a nemzeti színű szalagot, jobbról Horváth Margit óvodavezető Fotók: Szijártó János

Az óvoda vezetője, Horváth Margit a gyerekek nagy mozgásigényéről szólt beszédében. – A korszerű, sokféle mozgási lehetőséget kínáló új játékeszközeink garantálják, hogy a gyerekek örömmel használják azokat. Öröm nézni, ahogy a mászókán, köteleken függeszkednek, ahogy hintáznak, csúszdáznak, labdáznak. Tavaly ilyenkor még csak álmodoztunk az új eszközökről, most azonban már a megvalósult álomban gyönyörködhetünk. Nyolc új játékkal és egy csodaszép ivókúttal gazdagodhatott az óvoda udvara, a Magyar Falu program ötmillió forintos támogatásának köszönhetően – mondta Horváth Margit, s egyben megköszönte mindazok munkáját, akik segítették a fontos fejlesztést.

Fenyvesi Zoltán úgy fogalmazott, hogy jó érzés a falukat járni, s látni a megújult utakat, járdákat, játszótereket. – A Magyar Falu programban huszonkettő pályázati forma létezik, amellyel az ötezer fő alatti településeket segíti a kormány. A lehetőségek között az óvodai fejlesztések voltak talán a legsikeresebbek, hiszen az elmúlt években huszonnégy település óvodája újulhatott meg, akár az épületek, akár a játszóterek vonatkozásában. Ezen kívül hét településen óvoda és minibölcsőde jött létre. Összességében a bölcsődék és óvodák fejlesztésére az elmúlt időszakban több mint egy milliárd forint érkezett térségünkbe. Mindent összevetve, talán legnagyobb eredményünk az, hogy három év alatt sikerült megállítani az elvándorlást, ma sok fiatal költözik falura, s tervezi ott további életét – hangsúlyozta a képviselő.

A folytatásban a gyerekek kedves műsort mutattak be az óvó nénik segítségével, majd Tompos László polgármester és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő adták át hivatalosan is az intézmény megújult játszóterét. Az ünnepségen Beke Zsolt plébános áldotta meg a résztvevőket és a játékokat.