Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Kamerák, sorompók az illegális hulladéklerakás ellen

Szijártó János

Lesencetomaj – Sikerrel pályázott a település önkormányzata a “Tisztítsuk meg az országot” projekt által a Tapolcával határos laktanyai ingatlanok védelme érdekében.

Mészáros László János: Sorompókkal és kamerákkal védjük a területet az illegális szemetelők ellen Fotók: Szijártó János

Erről Mészáros László János polgármester tájékoztatta lapunkat a helyszínen. Mint elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével pályázatot írt ki még 2020. októberében a “Tisztítsuk meg az országot” projekt keretében az Ingatlanvédelmi rendszerek kiépítésének támogatására. Lesencetomaj Község Önkormányzata erre nyújtott be pályázatot a volt honvédségi ingatlanállomány területének védelme céljából és kapott 2 millió 250 ezer forint pályázati támogatást három zárható acél sorompó beépítésére és nyolc nagy felbontású biztonsági kamera telepítésére. – A kiépített rendszer segítségével immár az önkormányzat területére csak azok a járművek és személyek juthatnak be, akiknek erre jogosultságuk van. Kiszűrhetők és azonosíthatók az oda esetlegesen hulladéklerakás céljából behajtó járművek, és egzakt módon lehet feljelentést tenni ez ügyben – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, hogy a kormány a közelmúltban szigorított az erre vonatkozó törvényi szabályozáson, és az illegális hulladéklerakás minősített esetei bűncselekménynek számítanak. Nem csupán a szankcionálás, de a megelőzés is lényeges, ez a lesencetomaji fejlesztés elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt – mondta Mészáros László János.


Tavaly már önerőből hat kamerával működő rendszert épített ki a lesencetomaji önkormányzat, ehhez adódott hozzá a mostani fejlesztés.