Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Fontos szempont a közösségépítés

Szijártó János

Lesencefalu – Legyen szó önkéntes munkáról, a lakókörnyezet megóvásáról, vagy éppen gyermeknapi programról, a cél érdekében helyi közösség összefog.

Gyermeknapi programok várták a legkisebbeket szombaton a művelődési ház udvarán Fotó: Szijártó János

Mindez szemmel láthatóan megnyilvánult az elmúlt hétvégére meghirdetett szemétszedés esetében is, ahol szép számmal gyűltek össze önkéntesek és ennek megfelelően hatalmas mennyiségű hulladéktól szabadították meg a települést. Kázsmér-Nyirő Katalin polgármester úgy fogalmazott az eredményes akció után, hogy egy önkormányzat működésében nyilván fontosak a fejlesztések, ám a helyi közösség összekovácsolása legalább ennyire lényeges. A templomudvar felújítására, rendbetételére, virágosítására több mint negyvenen köttek el, ahogy a mostani szemétszedésre is. – Ez több mint az itt élők tíz százaléka. Gyerekek is részt vettek a munkálatokban, akik azon túl, hogy nagyon büszkék voltak magukra, olyat láttak, s tapasztaltak, ami későbbi életükben is meghatározó lehet – tette hozzá.

Tetemes mennyiség gyűlt össze pár óra alatt Lesencefaluban

A pandémia idején bezárkóztak a családok, a lehetőségek meglehetősen beszűkültek Lesencefaluban is. A település könyvtárosa, kultúrosa, Sótonyi Eszter viszont még így is igyekezett minden lehetőséget megragadni, hogy megmozgassa a helybelieket. Az ünnepnapokhoz kapcsolódóan több alkalommal hirdetett online rajzversenyt, versmondást, izgalmas kincskereső játékot. A lakosságot a közösségi felületen éri el, az idősebbeket igény esetén segíti az eszközök, az alkalmazások használatában. A szombati gyermeknap szervezése is az ő nevéhez fűződik, ami komoly látogatottság mellett, remek hangulatban zajlott le. A legkisebbek játékos vetélkedőn is részt vehettek a polgármesteri hivatal és könyvtár udvarán tartott program alkalmából, a szülők pedig remek felvételekkel gyarapíthatták a családi fotóalbumot.