Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

A sport, ami összehoz…

A hazai futótársadalom már megismerte a mazsolákat

Szijártó János

Balatonederics – Most már sokaknak cseng ismerősnek a mazsola, egészen pontosan a Ma-Zso-La futóközösség neve, akik saját magukat egy, a sport által összekovácsolódott családként, baráti társaságként határozzák meg. Úgy vélik, a sport összehozza a jó embereket.

Akár egy nagy család. A képen a Ma-Zso-La futóközösség Fotó: Archív

Többek között ez is elhangzott a minap, amikor az egyik alapítóval, Füle Zsolttal és a csoport legidősebb tagjával, a 73 esztendős Illés Károllyal beszélgettünk.
Mint megtudtuk, a Ma-Zso-La néve 2015. márciusában született meg a BSZM (Balaton Szuper Maraton) futóversenyre amelyen a három alapító, Illés Mátyás, Papp László, és Füle Zsolt nevezett be csapatban A 194 kilométeres Balatonkerülő négy napos megmérettetésre jól csengő nevet szerettek volna, és a különböző ötletek után a keresztnevekből létrejött mozaik szócska mellett döntöttek. Tény, hogy a Ma-Zso-La figyelemfelkeltő, egyszerű, aranyos és nem utolsó sorban a kezdő esetlen, tapasztalatlan jelzőt is mögé lehet gondolni. Legalábbis akkor így látták. Ma már kissé más a helyzet, hiszen azóta számos szép eredményt értek el, s a tagok nagy részét semmiképpen nem lehet kezdőnek nevezni. Az évek során csatlakoztak hozzájuk családtagok, barátok és természetesen fejlődtek is teljesítményben, eredményekben, helyezésekben. A környékbeli versenyeken számolnak velük, és csapataikkal is, de nagyobb országos versenyeken is előkelő helyezéseket gyűjtenek be a mazsolák. Így nem véletlen, hogy Magyarországon a jelenlegi futótársadalom már megismerte a nevüket.

– Voltak és vannak támogatóink, tagjaink között megtalálható a 2 évestől a 73 évesig vegyesen mindenki. Elsősorban rövid- és hosszú távfutásban, de triatlonban és terepfutásban is képviseltetjük magunkat. A csapaton belül családtagként tisztelettel, elismeréssel kezeljük egymást és a sikereknek is együtt örülünk – tudtuk meg Füle Zsolttól.