Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Szépülő településkép

Fókuszban a játszóterek és a közterületek fejlesztése

Szijártó János

Zalahaláp – A településen lévő két játszótér felújításra szorul, az ebből adódó feladatot pályázat segítségével igyekszünk megoldani.

Erről Bedő Lajos tájékoztatta lapunkat. A polgármester elmondta, hogy 6 millió forintot pályáznak erre a célra. Siker esetén a gyerekek akár már az idei évben használhatják az új, biztonságos kültéri játékokat az óvodában.

A Haláp legendája című szobor, Szakonyi Sándor fafaragó alkotása, az egyre szépülő zalahalápi park legimpozánsabb eleme Fotók: Szijártó János

– Szeretnénk még pályázni mezőgazdasági gépekre is 5 milliós értékben, az imént említett projekthez hasonlóan szintén a Magyar Falu Program segítségével. Jelenleg befejezés előtt áll az óvoda energetikai felújítása, amelyre 10 millió forintot nyertünk. Már csak a födémszigetelés van hátra. Ha már a legkisebbeknél tartunk, ki kell emelnem, hogy a képviselő-testület bölcsőde építésben is gondolkodik, amelyhez már az óvodával határos két telket is megvásároltuk. Kell szólnom egy kiemelt projektünkről is, ami az egykori bányában felállítandó mobilszínpad vásárlást irányozza elő. Mivel Veszprém és a balatoni régió közös pályázata nyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra, így adta magát a lehetőség, hogy mi is csatlakozzunk a projekthez. Ennek részeként szeretnénk az egykori bányában szabadtéri színpadot felállítani, a szükséges infrastruktúrát kiépíteni. Fontos szempont, hogy nem csupán a beruházást, hanem az idehozható programokat is pályázati úton kívánjuk megoldani. A vonzó gyönyörű környezet további előnye a könnyű megközelíthetőség és a tágas tér, így az autók elhelyezése sem okoz gondot. Elképzeléseinkben itt egy bemutató központ létesítése is szerepel, értelemszerűen vizesblokkal együtt – tette hozzá a polgármester.


A településen van egy szép, de felújításra váró kúria, amit helyben a többség Prónay kastélyként említ. Az önkormányzat úgy döntött, hogy helyreállítják az épületet, amely nem csupán megkapó jellegével, hanem a benne elhelyezendő páratlan helytörténeti gyűjtemény által a térség egyik meghatározó kulturális és történelmi központjává válhatna. Az idén itt veteránmotor bemutatóhely, Szőllősi Máté festmény kiállítása, Szakonyi Sándor fafaragó tárlata, és rendezvénytér kapna még helyet.

További képek ITT!