Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Megszépült az Egry József Művelődési Ház

Szijártó János

Badacsonytomaj – Több lábon áll a kisváros fejlesztési programja, ebből az egyik fő szegmens az önkormányzati intézmények, épületek megújítása. Idetartozik a 2010-ben átadott városháza, a teljesen megújított iskola, aztán az óvoda, valamint a tourinform iroda és több üzleti jellegű épület, például az alsó és felső bazársor. Ebbe az évtizedes fejlesztési programba sorolható a badacsonytomaji kultúra központja, az Egry József Művelődési Ház is.

Krisztin N. László polgármester és az Egry József Művelődési Ház megbízott vezetője, Nagy László
Fotó: Szijártó János

Erről Krisztin N. László beszélt a helyszínen lapunk érdeklődése nyomán.

– Pár éve terveztettünk meg egy mai léptékű művelődési házat, a régi polgármesteri hivatal épülete átépítésének szándékával. Ez a projekt ötszáz millió forintból valósulhatott volna meg, ám forrást nem sikerült szerezni hozzá. Így jutottunk végül arra az elhatározásra, hogy az Egry József Művelődési Házra fókuszálunk, mivel éppen ekkor írtak ki energetikai típusú pályázatot. Bár az eredeti terv esetén ez a létesítmény más funkciót kapott volna, így a képviselő-testület döntése alapján benyújtottuk rá a mintegy 150 milliós pályázatot – mondta a polgármester.
Amint azt megtudtuk, az elnyert támogatásnak köszönhetően az épület kívülről teljesen megújult, hőszigetelt réteget és új színezést kapott. A régi, elavult üvegportálokat kicserélték 3 rétegű hőszigetelt üveggel ellátott ajtókra, ablakokra, valamint az épület akadálymentesítése is megvalósult, sőt belül egy mozgássérült mosdót is kialakítottak. A tető szigetelése is hosszú távra megoldódott, ahova még az energiaigény kiszolgálását segítő napelem-rendszert is telepítettek. Megszépült a déli fedett terasz, amely akár önállóan is alkalmas programok, rendezvények helyszínéül szolgálni. A létesítmény belső fűtését korszerűsítették, ami nagyon időszerű volt már.

– Sok feladat vár még megoldásra az épületben, de mivel itt energetikai pályázatról volt szó, kizárólag az imént felsorolt fejlesztések fértek bele, leszámítva persze az akadálymentesítéshez kapcsolódó munkálatokat. Azonban szeretnénk a művelődési házat belül is megújítani, kicserélni a színháztermi székeket, kívül pedig a parkolót és a hátul lévő teret is korszerűsíteni. Ezért keressük, kutatjuk a pályázati lehetőségeket. Jó hír, hogy 30 millió forintot sikerült a Magyar Falu Program által nyernünk a színpadtechnika (hang, fény, függöny) fejlesztésére, a belső ajtók cseréjére, és egy új iroda kialakítására. Ha esetleg később tudnánk forrást szerezni a másik épület 500 milliós fejlesztésére, az itt elvégzett munkálatok akkor sem vesznének kárba, hiszen vannak tartalékban más irányú hasznosítási terveink egy új közösségi színtér kialakításához – tette hozzá Krisztin N. László.