Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Ismét szól a harang Tördemicen

Szijártó János

Badacsonytördemic – Elkészült a Szent Mihály plébániatemplom, villámcsapás által tönkrement harangjainak javítása – tudtuk meg Szakács Péter plébánostól, aki a vasárnapi szentmisén meg is áldotta az ismét megszólaló harangokat.

Szakács Péter plébános a vasárnapi szentmisén. Az összefogásnak köszönhetően április 11-én meg is áldotta az ismét megszólaló harangokat Fotók: Szijártó János

Amint az atyától megtudtuk, a badacsonytördemici plébániatemplomnak két harangja van, a nagyharang 418 kilogrammos, alsó átmérője 91,6 centiméter. A Boldogasszony tiszteletére szentelték. A kisharang 134,5 kilogramm súlyú, alsó átmérője 62,2 centiméter. Felirata: Isten dicsőségére adományozták a nemestördemici bazaltbánya vezetői és munkásai. Mindkét harang Szlezák László harangöntő munkája, Budapesten 1926-ban öntötte.

– A vezérlőegységeket néhány hónapja villámcsapás tette tönkre, mely javítással nem, csupán cserével volt megoldható. A teljes vezérlőegység cseréjét mindkét harangon a székesfehérvári Rancz első Magyar Toronyóragyár Kft. vállalta 3 év garanciával. A munka 2021. március 16-án készült el, a harangok megáldását húsvét második vasárnapjára (az Isteni Irgalmasság Ünnepére), a 2021. április 11-én, a 11.30-kor kezdődő ünnepi szentmisére időzítettük. Erre a szentmisére vártuk azokat a kedves testvéreket is, akik imáikkal vagy felajánlásukkal segítették a harangok felújításának ügyét – mondta a plébános.
Hangsúlyozta, hogy a harangok ügyében sokan megmozdultak, a falu magáénak érezte a templom és a harangok ügyét. – Külön köszönet illeti badacsonytördemici önkormányzatot, melynek dolgozói a felújítás koordinációs munkáiban is segítséget nyújtottak. A javítás egyharmadát a biztosító fedezte, az ügyintézésben a Veszprémi Érsekség segített – tette hozzá. A további költségekhez hozzájáruló adományozók: Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, Horváth Zoltán polgármester, Horváth István alpolgármester, Farkas Zoltán, Farkas János, Szántai Attiláné, Vollmuth Péter, Farkas Csaba és neje, Mészáros László, Vajda Péter, Wettstein Edina, Scheiberné Rindermojzer Zsuzsanna, Vastagh Gábor, Mészáros László, Markhard József, Vajda Péter, Dr. Faragó Katalin, Boros Judit, Kis Éva Andrea, Samu Györgyné, Asbóth Imréné, Jeney Erzsébet, Németh Endre, Vigánti Sándor és neje, Szűcs Gábor.