Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Herczeg Ferencre emlékeztek

Szijártó János

Badacsonylábdihegy Koszorúzással, mécses gyújtásával emlékeztek meg február 24-én délután Herczeg Ferencről, halálának hatvenhetedik évfordulóján, az író 2013-ban felavatott szobránál, a róla elnevezett badacsonylábdihegyi strand bejáratánál.

Ma sem feledik Badacsonytördemicen és Badacsonylábdihegyen a Horthy-korszakban ünnepelt írót, aki 1928. és 1946. között szőlőtulajdonos volt Lábdiban. Egy 2008 decemberében megrendezett forralt bor főző fesztiválon olyan mandulás kaláccsal kínálták a résztvevőket a házigazdák, amelynek receptje Herczeg Ferenc író hagyatékából származott. Majd a 2013-as évet az író születésének százötvenedik évfordulóján Herczeg Ferenc-évnek nyilvánította a tördemici-lábdi önkormányzat.
Herczeg Ferenc (1863. szeptember22. – 1954. február 24.) a második világháborúig elismert, a kommunista diktatúra alatt méltatlanul mellőzött író az MTA tagja volt, valamint az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztőjeként tevékenykedett. Több forrás is úgy ír róla, hogy a legjobban magyarul beszélő, nem magyar anyanyelvű író. Ez igaz, hiszen a dél-magyarországi, németlakta Versec kisvárosban, Franz Herzog néven látta meg a napvilágot, a város akkori polgármestere, Franz Joseph Herzog fiaként. Első regénye Fenn és lenn címmel jelent meg. Ezzel egy csapásra nagy népszerűséget szerzett, még Mikszáth Kálmán, a legtekintélyesebb bíráló is elismerte munkáját. Néhány éven belül színpadi szerzőként is sikert sikerre halmozott (A dolovai nábob leánya, Kéz kezet mos, A kék róka, Bizánc, Ocskay brigadéros, Huszti Huszt). A Horthy-korszak legnépszerűbb írójaként minden elismerést, minden megtiszteltetést megkapott. 1945-ben, a háború végén már nyolcvankét éves volt, még kilenc évet élt teljes visszavonultságban. Írói munkássága mellett kiállt az általa annyira szeretett táj védelmében is. Minden követ megmozgatott a badacsonyi bánya beszüntetése érdekében, és elérte, hogy a kérdés az Országgyűlés elé kerüljön. Oly mértékben támogatta az akkori fürdőegyesület munkáját, hogy örökös taggá nyilvánították. Ő jelölte ki a mai strand helyét is, amelyet tiszteletére róla neveztek el.

Halálának hatvenhetedik évfordulóján a badacsonytördemici önkormányzat nevében Horváth Zoltán polgármester és Horváth István alpolgármester, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesülettől Szántai Atiláné és Ságiné Csizmadia Zsuzsanna, az Ökoturisztika látogató központ képviseletében Kovácsné Horváth Ágnes és Nagy Eszter, az Őszikék Nyugdíjas Klubtól pedig Vigánti Sándorné és Nagy Lászlóné helyezett el koszorút a szobornál. Mécsest gyújtott Cseh Sándor (Jövőnkért Egyesület), Mauer Tamásné (Badacsonytödemic Községért Alapítvány) és Pákai Ákos (Lábdi piac). Meg kell említeni a 2016-ban elhunyt Vollmuth Péter tördemici polgármester nevét, aki nagyon sokat tett a Herczeg Ferenc-kultusz felélesztéséért.

Képek: Szijártó János