Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Január 8-án született Wass Albert

“Az ember szava nem szél, ami jön és elmegy. (…) Amit az ember mond, az úgy is kell legyen. Nem csuda ez, hanem becsület.”
/Wass Albert/

1908.január 8-án született az erdélyi magyar író és költő.

Tapolcán 2008-ban, 100 évvel az író születése után avatták fel Tapolcán Marton László Kossuth-díjas szobrászművész utolsó alkotását. A szobrászművész által készített, Wass Albert író – költőt ábrázoló bronz mellszobor a városi könyvtár előtt kapott helyet.
Az ünnepségen a 100 évvel ezelőtt született és tíz éve elhunyt költő-író életútját, munkásságát az ismert tapolcai pedagógus G. Dr. Takács Gizella ismertette az esős, kellemetlen idő ellenére is szép számmal megjelent közönséggel, majd az esemény után alig pár nappal később, tragikusan elhunyt Ács János polgármester olvasta fel a költő Hamburgban élő fia, Wass Endre Tapolcára írt levelét. A történelmi egyházak képviselői is megemlékeztek a második világháború után hazánkból menekülni kényszerülő, erdélyi nemesemberről, aki megjárta a világháborút és ahogy az elhangzott, mindig hű maradt Istenhez és hazájához. A sötét térkő burkolaton álló fehér mészkő posztamensre helyezett mellszobrot Ács János polgármester és az alkotó, Marton László özvegye leplezte le, a Wass Albert Városi könyvtár épülete előtt. Koszorúzott a tapolcai önkormányzat, a megyei önkormányzat és a költő nevét viselő intézmény vezetése.

Képek és szöveg: Szijártó János