Nyugat-Balatoni Magazin

Szijártó János újságíró honlapja

Az idegesítő .dll hiba elhárítása

Megoldás lehet a Visual C++ 2015, 2017 és 2019 (újra)telepítése

Előfordul, főként az operációs rendszer újratelepítése után, hogy egyes alkalmazások nem indulnak el, csak egy .dll hibakódot kapunk. Természetesen először érdemes megpróbálni azt, hogy rendszergazdaként futtatjuk az adott programot (az exe file-ra jobb klikkel kattintva kell kiválasztani a “Futtatás rendszergazdaként” lehetőséget), úgy, hogy előbb bezárunk minden futó alkalmazást. Ez a verzió azonban ritkán jár eredménnyel.

Ismét megjelenik a hibaüzenet, és az embert az idegbaj kerülgeti.
Gyakori üzenet az msvcp140.dll hiba amely a szakirodalom szerint többek között akkor lép fel, ha a számítógépének rendszere túlterheltté válik, vagy ha fontos rendszerfájlok hiányoznak, véletlenül törlésre kerülnek vagy megsérülnek. Azt is írják több helyen, hogy az msvcp140.dll hiba javítható egy olyan, speciális szoftver segítségével, amely a rendszerleíró adatbázist állítja helyre, és a stabilitás visszanyeréséhez rendbe hozza a rendszer beállításait.
Ez mind szép és jó, de ha az ember ezen a nyomon indul el, minjdárt beleszalad néhány pénzért kínált, ám kétes kimenetelű megoldásba. Nem kell a bankkártya után kotorászni, előbb mindenképpen érdemes ellenőrizni a Microsoft Visual C++ csomagok, keretrendszereket, hiszen ezek sok program és játék működéséhez szükségesek. A keresett .dll fájl ugyanis sok esetben a C++ szolgáltatáshoz kötődik, ami tulajdonképpen egy utasítás könyvtár és számos program igényli. Szóval az indítási hiba elhárítását először a C++ legfrissebb verziójának letöltésével kellene megpróbálni. A Microsoft (ITT) mindig a legfrissebb csomagokat kínálja. Véleményem szerint az a biztos, ha a felhasználó letölti a C++ 2015, 2017 és 2019 csomagokat. Nem át tudni, hogy a Visual C++ 2019 terjeszthető csomag telepítése érint minden olyan programot, melyek a Visual C++ 2015 és 2017 csomagokra épülnek. Azonban a Visual C++ 2015 telepítése önmagában nem helyettesíti a Visual C++ 2017 és 2019 verziókat.

Szijártó János