Kiemelt helyre került a szovjet emlékmű Tapolcán

Szijártó János – Az előző politikai rendszer szimbólumaként szolgáló egykori vöröscsillag helyére került a Tapolcán és környékén zajló harcokban elesett szovjet katonák emlékműve. A három márványtáblából és egy örökmécsesből álló kompozíció a régi temető melletti II. Világháborús Katonai Emlékparkban (Keszthelyi út és Dózsa György út kereszteződése) látható, mi tegnap fedeztük fel. Hírt, információt nem találtunk róla, a helyi sajtó tavaly ősszel írt a tervről, ami ezek szerint stílusosan az idei “Győzelem napjára” meg is valósult.

“Felújítva 2020-ban. Felújíttatta az Oroszországi Föderáció és Tapolca Város Önkormányzata.” – ez olvasható a középső táblán (bár megjegyezném, a cím, felirat után nem szükséges pontot tenni)
Fotó: Szijártó János

Tény, hogy sok szovjet katona esett el a városban és környékén az 1945-ös harcokban, s mint minden katonát, őket is haza várta valaki. Ahogy a mieinket is, akik például a Donnál estek el. Ez alapján azt hiszem önmagában nem kifogásolható az, hogy az itt meghalt katonák neveit kőbe véssék, s azokat megőrizzék az utókor számára. Mégha ők ide hódítóként érkeztek, s nyilván sok magyar katona (vagy éppen civil) életét is kioltották. De háború volt, s mi nem egy oldalon álltunk.

Azt viszont nehezen tudom értelmezni, hogy a tapolcai Katonai emlékparkban miért van 2 emlékműve a szovjeteknek, s így most már csak egy a magyaroknak? Az eddigi állapot szerint egy-egy szép, Tapolca arculatába is jól illeszkedő kőoszlop emlékeztetett a magyar, az orosz, a német és az amerikai áldozatokra, s évről évre közös koszorúzással rótták le kegyeletüket az említett nemzetek képviselői. Ha éppen eljöttek. Ez így ebben a formában rendben is volt, de most a szovjetek immár kettő emlékművel rendelkeznek ebben a parkban, ahol a magyarok csak eggyel. Miért nem lehetett a neveket tartalmazó táblákat például a meglévő emlékműhöz kapcsolni, miért kellett az egykori vöröscsillag helyére tenni? Azt sem tartom túl szerencsésnek, hogy a neveket ciril betűkkel vésték a táblákra, hiszen manapság nálunk ezt már nagyon kevesen tudják elolvasni.

Ami viszont a legzavaróbb az egészben, a szovjet túlsúly mellett az, hogy az új kompozíció stílusában egyáltalán nem illik bele az emlékpark eddigi jellegébe. A szép kőoszlopok mellé most három sírkő-szerű, márványtábla került, s központi elhelyezkedése alapján az egész park jellegét megváltoztatta. Ugyanebben a parkban kapott helyet korábban az 56-os emlékmű és az Aradi vértanúk emlékműve, amelyek mostantól még inkább háttérbe szorulnak. Nem tudom, hogy például a város főépítésze látta-e ezt? Illetve a téma helyi szakrétőit, történészeit bevonták-e az előkészítésbe? Mert ez így, ebben a formában szerintem sok kérdést fog még felvetni, s még több vitát fog generálni a jövőben.

You may also like...