Köveskáli Furmint Napok a hónap végén

Február utolsó hétvégéjén, a Balatonon is beköszönt a Furmint Február: a helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy – Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn****, a Kővirág – Étel, Ital, Ágy és a MI A KŐ immár harmadik alkalommal szentel három teljes napot a szőlőfajtának.

A Furmint Február jegyében Köveskál vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal harmadszor rendezik meg a Furmint Napok – Köveskál eseményt. A rendezvény elsődleges célja, hogy megmutassa a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált és felhívja a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban.
Míg pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, a közönség a Káli Art Inn, a Kővirág, a Káli Kövek illetve a Mi a Kőben kezdheti meg az ismerkedést a Furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével.
Az éttermekben, valamint a falu két végében található pincészeteknél – Káli Kövek és Pálffy Pince – másnap folytatódik a kötetlen borozás illetve falatozás. Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak a beszélgetések 10:30-tól 12:00 óráig. A Káli Art Innben napjaink egyik legfontosabb témájáról hallgathatjuk meg a termelők előadását: „Klímaváltozás hatás a furmintra”. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincében a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, és idén sem maradhat el a fajta házasításáról szóló értekezés, amelynek helyszínét a Káli Kövek Borászat biztosítja. Az előadásokon részt vevő balatoni borászok mellett tokaji és somlói, muzslai vendégei is lesznek a rendezvénynek.
A rendezvény egész ideje alatt lehetőség van megismerkedni a Káli Art Inn, a Mi A Kő és a Kővirág furmintra hangolt menüsorával, vagy zárulhat az este a Káli Kövekben, ahol a Homonna Attila borász pörgeti a lemezeket. A szakmai beszélgetésből és kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.

Program:

Február 28 – szombat
Szakmai találkozó

Február 29 – szombat

10:30-12:00 Pálffy Pince – Furmint alapú pezsgők
Beszélget: Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Várszegi György (Kreinbacher Birtok) – Baranyai Péter (Garamvári Szőlőbirtok) – Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok és Borászat)
Moderátor: Káli Ildikó (Magyar Sommelier Szövetség Tiszteletbeli Elnöke)

10:30-12:00 Káli Kövek – Furmint házasítások
Beszélget: Szabó Gyula (Káli Kövek Borászat), Pálffy Ati (Pálffy Pince) –Homonna Attila (Homonna Pincészet) – Bott Frigyes (Bott Frigyes Pincészet)
Moderátor: Kézdy Dániel (Mr. Furmint, Furmint Napok főszervezője)

10:30-12:00 Káli Art Inn –Klímaváltozás hatása a furmintra
Beszélget: Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), Balassa István (Balassa) – Kolonics Károly (Kolonics Családi Pince) – Hanyik Gábor (Béres Szőlőbirtok és Pincészet)
Moderátor: Cartwright Éva

14:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház)

Kísérőprogramok
Kővirág, Mi a Kő Káli Art Inn: Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt
Pálffy Pince: kötetlen borozás
Káli Kövek: Homonna Electronic Live Act

Március 1. – vasárnap

Pálffy Pince: Pezsgős reggeli, dűlőtúra
Káli Kövek: “Afterparty” + újborok kóstolásával egybekötött pincetúra

You may also like...