Az iskolai erőszak ellen

Sulizsaru, iskolarendőrség – A Mátrix Közhasznú Alapítvány javaslata az egyre nagyobb problémát okozó iskolai erőszak kapcsán.

A rendszert az intézmény fenntartónak és a kapcsolódó minisztériumnak kellene működtetnie. Több lehetőség is adott lehet, pl. a rendőr akadémiákon képzésben részt vevő kadétok számára 2-3 hónapos kötelező (fizetett) terepgyakorlat lehetősége, amelyet gyermekotthonokban, veszélyeztetett iskolákban, középiskolákban látnának el, mint bűnmegelőző Sulizsaruk. A rendvédelem mellett közösségépítés, önismereti, sport – szabadidős, egészségfejlesztő feladatok is részét kellene képeznie a modulnak. A sulizsaruk egymást váltva önmaguk is tapasztalatokat szerezhetnek a tevékenység során. A programról korábban a www.matrixalapitvany.hu oldalon több információ is napvilágra látott, mely segítheti a szervek sikeres lépését.

Senki nem érzi hatáskörének…, sőt nem is az
Őrjöngő, egymást kínzó, randalírozó gyermekek, csicskáztatás, megalázás, iskolai horror, a dolgok kapcsán senki nem érzi magát felelősnek. A pedagógus tehetetlen, aki rendszerint maga is közvetetten felelős lehet a kialakult helyzetért. A konyhás nénik, a portások tárják kezeiket, az iskola vezetők pedig gyakran csak későn értesülnek 1-1 krízis helyzetről. Az oktatási intézmények számára is nagy szükség lenne egy belső közösségfejlesztésre, gyors kommunikációra, hogy egy adott közösségben még idejében kiemelhető legyen a potenciális erőszaktevő. Az építendő jelzőrendszer iskola, gyermekvédelmi szolgálat, rendőrség, családok között nélkülözhetetlen, melyet nagyban segíthet a Sulizsaru.

Rácz Anett, elnök
Mátrix Közhasznú Alapítvány

You may also like...